Capa Tosta Big Bang

Alla inlägg den 7 april 2012

Av Camilla - 7 april 2012 18:13

I dagens samhälle där internet har tagit över en sådan stor del av kommunikations sättet mellan människor känns det som att många glömmer bort det här med ett gott bemötande och respekt. Klart att det är lättare att sitta bakom en dator och skriva ner några rader än att behöva slå ett nummer och höra en röst och på så vis behöva framföra sin åsikt. Jag tycker dock att internet har många fördelar, människor som är blyga eller av andra anledningar har svårt med att prata i telefon kan på detta sätt uttrycka sina åsikter och funderingar, men det är så ofta man ser att bristen på respekt då i samma veva är som puts väck.


Givetvis kan detta hända alla av misstag att man blir alldeles för känslomässigt engagerad och då skriver saker och uttrycker sig mindre genomtänkt, men det är då det fina kommer in att man på samma sätt som man skrivit något man kanske inte riktigt menar, kan skriva om och det man egentligen menar och då på samma gång anser jag man kan be om ursäkt. För att bara för att man råkar sitta bakom en datorskärm betyder det inte att man inte behöver ursäkta sig. Finns dom som aldrig anser sig göra fel eller har den rätten att trampa på andra människor och sådant är ju bara bedrövligt och beklagligt.


Något som jag känner många gånger är att på diverse forum så eldar en del upp sig så enormt och det är mer en regel än en tillfällighet att det söks med ljus och lykta efter någon smaskig uppfödare att diskutera och dess avelsarbete. Nu är det inget fel i att sprida information så länge det är information som är sanningsenlig, men ibland grundas såkallad fakta på hörsägen, någon har hört något som den tror sig kunna stämma osv.


Även jag har eldat upp mig ibland då jag är en typ som engagerar mig enormt känslomässigt i saker som intresserar mig. Dock hoppas jag att de gånger jag gått över gränsen bett om ursäkt för det.


Det tråkiga många gånger är just dessa om letar och gärna vänder och vrider på olika situationer för att ha något att ifrågasätta och diskutera om, då faller själva poängen bort tycker jag, då känns det mest som att folk vill ha något att tjaffsa om. Men att ställa en öppen fråga till någon och ha konkret fakta ser jag inget som helst fel i, dock ska man ha i åtanke att det är helt fritt för den man ställer frågan till om denne vill svara eller inte.


Så många gånger jag sett olika uppfödare diskuteras friskt och många gånger grundas en hel tråd på hörsägen och information man tror stämmer, går man in och försöker ta reda på ren och skär fakta brukar man till slut själv bli den som får sig en släng av sleven just för att man inte stämde in i lynch kören och dess sång.


Jag tycker det är synd att sånt här händer då det förstör för de personer som undrar saker grundade på ren fakta som även kan styrkas av t ex hunddata. Jag kan förstå att uppfödare ledsnar totalt emellanåt och jag förstår om de väljer att ej gå in i en tråd och svara offentligt.


Något jag dock anser är att OM de väljer att svara på frågor bör de göra detta på ett proffessionellt sätt. När man valde att engagera sig som uppfödare tog man på samma gång på sig en viss roll som man dessvärre bör kunna leva upp till. Man bör kunna svara på frågor som ställs och då svara på ett vettigt sätt.


Jag har under lång tid alltid försökt få människor att förstå att en uppfödares arbete inte är något som är enkelt eller att en kombo är något man bara kommer på under fika rasten. Många verkar tro att det är något man bara gör och verkar inte inse allt jobb det ligger bakom. Jag har i så många diskussioner försökt förklara att avel är inte svart eller vitt, ja livet är sällan svart eller vitt och att man om man har funderingar bör fråga varför just den kombination har gjorts och hur man tänkte till den som genomfört den. Här brukar folk ha slutat lyssna för länge sedan tyvärr och vill bara fortsätta sin hetsjakt vilket är synd.


Däremot måste jag säga att lusten och gnistan att vilja försöka få människor att förstå läget fick sig en törn häromdagen i en diskussion. Kände ärligt att jag tappade lite hoppet för ett ögonblick, jag kan förstå att många uppfödare vill stötta varandra med tanke på hur mentaliteten och hetsen ofta drabbar dom, men jag anser att man bör tänka sig för vad man går i god för och vill visa sitt stöd för, om man själv som uppfödare skulle kunna göra samma sak är det väl en sak, men då får man räkna med att går man in och försvarar eller stöttar en en handling så uppfattas det med största sannolikhet att även den personen resonerar likvärdigt.


Något jag även har väldigt svårt för i diskussioner oavsett vad det handlar om är när människor lägger sig på en nivå där de försöker framhäva sig själva genom att försöka få andra att framstå som mindre seriösa eller kunniga. Sådant är ju tragiskt och säger rätt mycket om personerna i fråga som väljer sig att använda sig av denna typ av argumentation. Vanligt fenomen detta, men jag tycker lite synd om de människorna som väljer att göra så, för de måste ju vara så otrygga i sin övertygelse och tyckande när de inte har bättre sätt att framföra det på än att försöka göra ner andra på samma gång.


Ja detta är något som garanterat kommer att kunna diskuteras gång på gång, men någonstans hoppas jag och önskar att man tänker sig för vad man vill stödja och inte stödja och på så vis försöker vara så tydlig med det när det kommer till internet, då man inte har möjlighet att se varandras ansiktsuttryck eller mimik och på så vis blir det svårare att tolka det som skrivs.


Ju mer rak och tydlig man är desto lättare blir det för människor att förstå det som sägs, och på så vis har man större möjligheter att minska missförstånden.


Jag har ju tyckt och tänkt länge att det bara iallafall i mina ögon sett och grundat utifrån den kunskap jag har, är ett litet axplock av uppfödare som jag inte delar avelstänk med, men har den senaste tiden fått upp ögonen och inser att det är fler som jag tyvärr ser kan ställa sig ihop med det redan existerade axplocket. Detta är naturligtvis tråkigt då amstaffen är en ras som jag brinner för, det är bara att hoppas på att de som avlar för rätt syften vinner i slutändan.


Och jag tror att för att bana väg för dessa är just information och kunskap en del av verktyget man kan använda sig av här. Många lyssnar mer på en icke uppfödare, men då är det viktigt att komma med fakta och då är ju hunddata ett forum man kan vända sig av.


Jag skulle kunna skriva om detta i en evighet, men rundar av nu, så skönt att skriva av sig ibland =)


Till alla ni uppfödare därute som engagerar er med hjärta och själ, fortsätt med det fina arbete ni gör! Jag beundrar er och är så tacksam över att ni finns!




Presentation

Once you go amstaff, you´ll never go back!

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7 8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards