Capa Tosta Big Bang

Direktlänk till inlägg 28 april 2011

Har alltid varit en tänkare...

Av Camilla - 28 april 2011 18:58

Det är på gott och ont som jag alltid varit en sån som gillar att lära mig nya saker och utvecklas som människa. Det är ju positivt att man har det drivet i sig, men mindre positivt att jag inte har intresse för börsutveckling och räntor osv.


I eftermiddag poppade det upp en ny grej i mitt huvud, tänkte slänga ut den här och så får ni se hur min hjärna jobbar för glatta livet för saker som kanske inte upplevs speciellt relevant för många.


Jag började klura på det här fenomenet om varför det blir en sån otroligt intelligens svacka när det kommer till hundar överlag och människans sätt att hantera det hela.


Många hundar ligger ute på diverse annonser pga att personerna kommit underfund med att den otroligt söta hunden dom valt ut inte alls var som dom trodde att hundar skulle vara.


Jag tror att det är här problemet kommer in fast vi egentligen inte tänker på det så. Många tänker nog att problemet idag är att människor inte tänkt till innan dom skaffat hund och många tänker nog att kunskap om att äga hund saknas. Hela tänket går ut på själva rasen hund och hur man hanteras med den rasen som heter HUND.


Vi har så många olika träningssätt och metoder och förklaringar på hur man handskas bäst med rasen HUND. Men hur kommer det sig då att så många blir förvånade när dom äntligen skaffat sig sin älskade hund och så blir det så fel?


Det började jag fundera på idag och det här kom jag fram till =)


Människor har helt enkelt inte tillräckligt med intelligens när det kommer till djur som innefattar fler RASER i EN kategori djur.


Om vi tar t ex Zebror, det kan vi människor förstå, det är djur som ser ut som hästar, men vi förstår att det INTE är hästar för dom är ju randiga och springer runt på stäppen i Afrika.


Giraffer förstår också människor att dom är ju djur som har långa halsar och är gräsätare och som också lever på stäppen i Afrika.


Människan kan även fortfarande ha intelligensen att förstå att det finns OLIKA kattdjur i Afrika, lejon, tigrar och leoparder osv, där ingår inte alla dessa i samma ras KATT.


Men det är nu vi stöter på problemet och avsaknaden av hjärna hos människan när vi kommer in på djur som t ex ormar. Där tänker vill jag nog påstå majoriteten av människor att ormar är ett släckte som är farliga! ALLA är farliga och på så vis formar människo hjärnan en sanning om att alla ormar är LIKADANA och dom ska man akta sig för.


Samma sätt att tänka på hos fåglar. Dom är djur som har vingar och vissa är stora och små, men alla är av rasen fåglar.


Samma sak med katter, alla katter är rasen katt och visserligen kan dom se olika ut, men är ändå katt.


Varför har människan stannat upp i utvecklingen när det kommer till det här med djur? Varför kan vi inte stanna kvar uppe vid girafferna och zebrorna och det tänket vi har där och inse att inom kategorin katter, hästar och hundar finns det OLIKA raser och att inte katt är en ras med olika utseenden, häst en ras med olika storlekar och utseenden och hund en ras med olika färger och päls.


Hur kommer det sig att det blir ett sånt glapp i vårt sätt att tänka? Människor har uppfunnit internet, mobilnät, eldrivna bilar, men vi kan inte använda och utveckla vårt intellekt när det kommer till den simpla saken som att förstå att Häst är INTE en enda ras utan en art med flera raser i sin art med olika behov och att de är olika raser av en anledning och att just ett utseende existerar för ett syfte, inte för att vi människor bara ska tycka att dom är fina att titta på.


För att återgå till hundar, vi människor ser på hundar som en enda ras och där blir det fel. Man tror man kan använda samma stereotypa koncept på ALLA hundar och det är ju då det blir galet. Människor tror att ALLA hundar är likadana det är bra utseendet som skiljer dom åt. Tankar som att hundarna ser olika ut och har olika behov existerar inte för de flesta och därför blir man förmodligen förvånad när man skaffat sig en söt hund som uppfyller alla ens krav på hur den ska se ut, men sen blir den ju inte så som man trott att den skulle bli fast man gör allt som ens stenåldershjärna säger åt en att göra mot en hund.


Jag blir så fascinerad över att människor som träffar hundar utgår ifrån att sitt, ligg och stanna är inprogramerade kommandon som alla hundar har i sig från start. Men vad är det som händer? Varför förstår inte människan att det inte är en enda stor ras och att alla är inte likadana i temperamentet eller lika lättlärda?


Med handen på hjärtat så tycker jag det är rätt tragiskt att vi människor inte kan tänka och utvecklas inom det här, det är ju så simpelt egentligen.


Om människor skulle ta till sig i första hand och få upp ögonen att det finns olika raser inom tex hund, katt och häst och att det inte då hänger på utseendet eller storleken utan att det handlar om vad dom har för ursprung och vad just varje ras har för behov, då skulle vi nog kunna se en förändring på annonser och människors ställning inför hundköp.


Jag önskar av hela mitt hjärta och själ att vi en dag kommer vakna upp och fatta det som är så simpelt, men jag har en känsla av att det kommer ta lååååång tid.


Det är som att vi människor inte kan se längre än till oss själva som art. Vi förstår ju att det finns olika folkslag inom kategorin människan och att vi kan se olika ut, men det är precis som att här har vi stannat upp och överför det på vår omvärld istället för att se lite längre och inte bara så som vi vill ha det.


Det är precis som att sånt vi inte kan tämja det kan vi förstå är en viss ras och att just den rasen har vissa behov, men när det kommer till djur vi kan styra och bestämma över, då nedvärderar vi dessa kategorier och säger att alla hundar är likadana i sättet och katter och hästar osv.


Fast någonstans har ju människan förstått att det finns en viss sorts hästar som man kan använda på travbanan, så lite har väl människan utvecklats iallafall *skratt*


Kanske var ett vimsigt inlägg, men sånt här kan ploppa upp i mitt huvud och det kommer det nog alltid att göra, för när jag tänker efter, vad tråkigt det skulle vara om jag var en av den grå massan som bara förlikar mig med att en sak är på ett sätt och inget annat.


Nä, utveckling är nyckeln till ett roligare liv, tycker jag iallafall =)

 
 
Ingen bild

Paula

28 april 2011 23:12

Håller med dig, och jag tror att vissa människor har insett skillnaden i arten hund/häst/katt justför att dom är tävlingsinriktade. Men en vanlig 'svensson' förstår inte sånt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Camilla - 5 februari 2023 11:43

Goddag allihopa!   Känns som evigheter sen jag var härinne på bloggen för att uppdatera om vad som händer i Ayshas och mitt liv men även hennes vänners liv. Ni får ha överseende med att det tar ett tag att komma in i skrivandet igen och hur allt ...

Av Camilla - 13 februari 2017 17:41


I lördags var det dags igen för oss att prova på att tävla, jag var nervös och Aysha kunde inte för sin värld förstå vad vi skulle upp så tidigt för och ut i kylan dessutom, fy vad kallt det var, -11 hemma. Jag åkte till tävlingen med samma inställni...

Av Camilla - 8 februari 2017 19:02

Nu har det gått några dagar sen lördag 4 februari då rasklubben hade sitt årliga årsmöte. Jag beslutade tidigt under 2016 att jag från och med 2017 skulle ta paus från klubbarbete och avgå från samtliga mina uppdrag jag hade i klubben. Kände att det ...

Av Camilla - 7 februari 2017 17:36

Nu står klockan varje dag på 14.40, alla dagar i veckan och om året, men just idag, den 7 februari 2011 betydde kl. 14.40 vårt sista farväl och Tyras sista andetag togs. Jag saknar verkligen Tyra vissa dagar, men är så otroligt lyckligt lottad att ha...

Av Camilla - 6 februari 2017 17:21


Alltså jag svävar fortfarande på små moln efter gårdagens debut i Startklass i lydnad. Jag var så galet nervös men försökte peppa mig själv i att Aysha och jag är faktiskt ett team, så det hänger inte bara på henne med andra ord, utan jag måste ju fu...

Presentation

Once you go amstaff, you´ll never go back!

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards