Capa Tosta Big Bang

Alla inlägg den 26 mars 2012

Av Camilla - 26 mars 2012 15:33

Något jag verkligen tröttnat på, ja så pass mycket att jag bara vill kräkas när jag ser diskussioner på diverse forum om det här med avel och vilka hundar som ska användas i avel eller inte.


Jag har bara varit aktiv inom "min" ras i 3 år, kunskap och information suger jag åt mig som en svamp, men jag har som sagt tröttnat totalt på alla dessa experter som minsann vet precis hur avel ska gå tillväga och vad som krävs för att ha en sund avel.


Dom gapar alltid om att fy så hemska uppfödare vi har inom amstaffvärlden. Givetvis är kanske inte alla uppfödare som existerar inom denna ras dom mest exemplariska, men sådana finns inom alla raser. Det som får mig att se rött är när det klankas ner på uppfödare som utför ett enormt avelsarbete och lägger ner tid och engagemang för att rasen ska utvecklas åt ett bättre håll.


Forumsexperterna säger oftast: "Man ska bara använda friröntgade hundar i avel" Ja självklart är detta något man ska eftersträva. Men så många som verkar inbilla sig och leva utifrån den uppfattningen att om man använder friröntgade kombinationer så blir hela avelsarbetet komplett. Folk stirrar sig blind på hälsoresultat och tror att är alla tester gjorda med dom bästa resultaten så är kombon något att hissa till skyarna.


De verkar inte tänka på att avel är så mycket mer än bara några hälsostatusar som går att testa och ta fram resultat på. Något dom heller inte tänker på är att bara för att just den kombon är friröntgade så behöver defenetivt inte deras avkommor bli fria. För just denna kombo man valt att para är de enda ur varsinna kullar som blev friröntgade, sånt tänker man inte på när man sitter och gapar! Man tänker heller inte på att just denna kombon som är fria har farfäder bakåt i leden som är icke friröntgade, ops tänkte inte på det heller....


JAG BLIR SÅ JÄKLA TRÖTT PÅ ALLA JÄVLA EXPERTER!!!!


Jag är ingen expert men jag förstår så pass mycket att en kombination är inget man plussar 1 med 1 så blir det 2 fina super bra poäng. Och något jag med har förstått och lärt mig är att det skiljer sig mycket från ras till ras. En C höft i en ras kan vara katastrof, medans en C höft hos amstaffen inte alls påverkas på samma sätt. Lars Audell sa en gång att uppfödare till amstaffen bör använda sig av C höfter i sitt avelsarbete p g a att avelsbasen är alldeles för liten och snäv. I mina ögon sett är han en mycket kompetent person att göra sådant uttalande, något som dessa EXPERTER på forum totalt sågar.


Jag blir också så trött på att bara för att det finns de tester som dessa experter anser ska finnas så tänker dom inte på allt annat som t ex mentaliteten ska klaffa mellan 2 individer för att det ska bli en positiv utveckling med kullen som komma skall, sånt pratar dom nästintill ALDRIG om dessa EXPERTER. Dom verkar tro att bara föräldradjuren är friröntgade och ataxi clear och har åldern inne så är det ju bara sååååååååååå tooopppppeeeeennnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dom fattar inte hur många andra saker man tar hänsyn till i sitt avelsarbete. Jag som inte är kunnig eller insatt ens i detta förstår ju att det finns massor med annat som tex temperament, allergier, hudproblematik, storlek, utseende, färg, inavelsgrad. Finns där underbett eller överbett som kan nedärvas vidare? Ja detta är bara en droppe i havet som jag skrivit ner som man bör ta hänsyn till och längre än hit räcker min lilla kunskap. Då kan ni tänka er att när ni funnit 1 individ som ni anser tilltala er, ska ni alltså hitta 1 till som tilltalar er OCH som dessutom ska MATCHA den första individen du har.


Skulle man gå efter experternas experter på forumen så är detta inget man behöver fundera över så länge man kör med friröntgade föräldrar och ataxi testade och rätt ålder, ibland så finns det de experter som trots allt inser att ett mh också kan vara på sin plats, men det är allt, om mh:t är bra eller dåligt spelar ingen roll bara hunden har känd mentalstatus, grrrrrrrrrrrrrrrr jag blir så arg!!!!!


Något jag däremot tar strängaste avstånd ifrån är de som använder sig av oröntgade hundar eller otestade hundar överhuvudtaget i sitt avelsarbete, när det förekommer kan jag inte på något sett se det som seriös avel. Sen om det är ett dumt uttalande eller tänk vet jag inte, men det är grundat på den kunskap jag har hittills samlat på mig och i mina ögon sett är det ett sunt tänk att INTE använda otestade hundar i sitt avelsarbete.


Jag är förespråkare för att man ska utföra tester på sina hundar oavsett om man är uppfödare eller privatperson eller någon som bara ska ha sin hund till sällskap och inte tävla. Varför? Jo för att ju fler hundar som testas desto mer hjälper det till att kunna föra statistik och på så vis utvärdera rasens utveckling.


Jag anser att det är mitt ansvar som hundägare att testa min hund på de sakerna jag kan testa, jag gör det för min egen del, för min hunds uppfödares del och för statistikens skull.


Ibland önskar jag att folk kunde få upp sina trångsynta ögon och börja se saker för vad dom är. Sitt inte och gapa om hur saker och ting ska skötas när ni inte är insatta i rasen ens och inte i vad som krävs för att kunna utföra ett proffessionellt avelsarbete.


Jag beundrar de uppfödare som finns inom amstaffen idag som gör ett strålande jobb, som kommer på Amstaffklubbens möten och engagerar sig i rasen i sig och som inför varje kombination de tar ägnar tid och energi för att lyckas så bra som möjligt. Tycker det är tragiskt att det sitter en massa experter och klankar ner på dessa uppfödare och försöker få dem att framstå som oseriösa när det är dom själva som inte har tillräckligt med kunskap eller förmåga att ta in rätt kunskap.


Till alla ni uppfödare därute, stort tack för det jobb ni gör och all tid ni lägger ner för att amstaffen som ras har en framtid och en ljus sådan!


Till er som vill lära er mer om rasen Amstaff är varmt välkomna in på amstaffklubbens hemsida där ni finner mycket bra information om rasen: www.amstaffklubben.se


Så nu har jag fått skriva av mig lite, känns bättre =)



Presentation

Once you go amstaff, you´ll never go back!

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards