Capa Tosta Big Bang

Alla inlägg den 7 januari 2010

Av Camilla - 7 januari 2010 19:30

Jag har precis läst ut den. Den må vara från artonhundratalets mitt, men tycker att det är en läsvärd bok. Boken får en att förstå hur faktiskt hunden som djur fungerar. Många idag ser ju inte djuret, hunden. Utan sitt sällskapsdjur och familjemedlem som är döpt till något. Jag gör säkert många fel med Tyra, men min gräns till att förmänskliga Tyra går vid att inte låta henne sitta vid matbordet på en egen stol. Jag tycker att det är upp till var och en hur dom vill uppfostra och ha sina hundar. Jag vet att jag många gånger tänker alldeles för människoaktigt när det kommer till hundar, men eftersom jag är medveten om det så kan jag också på samma gång jag sagt det ( även ibland innan t o m ) säga att jag vet att det är helt fel tänkt. Jag vet inte hur många teorier jag tjatat hål i huvet på Pillan med, men hon vet ju hur jag e och tur är väl det *skrattar*


Jag ska försöka skärpa till mig lite till och verkligen tänka på Tyra som hund eller ännu bättre som ett djur. Därför letade jag fram Anders bok Hundens gyllene regler. Han beskriver så bra hur vargen är och hur hunden trots all avel ändå har sina grundinstinkter kvar.


Finns ju många därute som anser att man kan avla bort beteenden hos hundar. Jag däremot delar inte deras uppfattning. Jag kan sträcka mig till att man kan lugna skärpan i just det man försöker avla bort. Men att påstå att det går att avla bort viljan att jaga hos en utpräglad jaktras går inte ihop i mitt huvud. Inte heller att det skulle gå att avla bort vallning helt och hållet hos en vallhund eller att avla bort kamplust helt och hållet från en kamphund.


Hur gärna människan än vill kunna styra och bestämma över moder naturs skapelser så tror jag inte att vi kan få det helt som vi önskar och vill. Jag själv kan inte riktigt förstå varför man skulle vilja ha bort ett beteende helt hos en viss ras. För den rasen är ju just den rasen tack var sitt beteende. Rasen blir ju inte densamma om man lyckas. Tror att många vill kunna ha vilken hundras som helst som familjehund/sällskapshund och inte behöva göra mer än ta en kissrunda då och då. Men då tycker jag att man snarare ska tänka om varför man vill ha hund överhuvudtaget. Det finns en hel uppsjö av olika raser och det genererar till i sin tur att det finns en hel uppsjö till olika behov hos dessa raser och vad dom egentligen passar för.


Många tycker ju att en Golden Retriver är en mästerlig familjehund för att den är så snäll ( ser ju så snäll ut ) och medgörlig. Men en Golden Retriver är ju en jakthund och får den inte jobba så säger det ju sig självt att den inte mår bra. Det fina med Anders bok också är att han verkligen vill nå ut till oss läsare om hur viktigt det är att ge hunden mental stimulering och fysisk aktivitet. Det glöms ofta bort att hunden behöver använda huvet. Många tycker att dom har galna hundar så fort dom kommer utanför dörren och kan inte förstå det med tanke på hur lugn snälla Alfons är inne. För mig är det inte så konstigt, inne händer det oftast inget så när hunden väl får chansen att komma ut har den ett behov att stilla och då försöker den hinna med så mycket den bara kan på promenaden.


Om ni är läs sugna så kan jag varmt rekommendera denna bok jag nyss läst ut. Den må vara gammal men det står så mycket klokt i den.

Presentation

Once you go amstaff, you´ll never go back!

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards